onsdag 14 april 2021

Warriors: Stjärnljus

Författare: Erin Hunter
Genre: Fantasy
Serie: Del 4 av 6 i Warriors: Den nya profetian
Sidor: 356
Förlag: Bokfabriken (tack så mycket för boken!)
Utläst: 14 april 2021


Handling
Innan det kan råda frid kommer blod spilla blod och sjön färgas röd. 

Efter en lång och svår resa har de fyra klanerna äntligen nått sitt mål - ett nytt hem. Men det är helt tyst från förfäderna, och utan ett tecken från Stjärnklanen vet inte katterna om de har hittat rätt.

Under den långa gemensamma färden har katter från olika klaner blivit vänner - men nu är det dags att skiljas åt. Nya gränser måste dras, nya jaktmarker måste utforskas och nya läger måste byggas. 

Oron bland krigarkatterna är stor. Kommer alla klaner att hitta marker som passar dem? Finns det en framtid för klankatterna vid sjön? Och måste vänner plötsligt bli fiender?


Tankar om boken
ÄNTLIGEN var det dags att återvända till Warriorskatternas värld. Och det var verkligen inte en dag försent. Jag slutar aldrig fascineras av hur pass gripande och levande personerna bakom Erin Hunter har gjort den världen. Tyvärr så måste jag medge att dessa böcker tyvärr inte är lika högt i kurs som de som ingick i den första sviten av Warriors. Jag tycker fortfarande om dem oerhört mycket, såklart. Men, de är inte med bland mina absoluta favoriter som den första sviten är. 

Som vanligt kastas läsaren in i handlingen, och det händer saker nästintill hela tiden. Ofta är de också helt oväntade, men, så himla HIMLA spännande. Jag uppskattar verkligen böcker där jag inte helt kan räkna med vad som kommer hända, och denna bok var verkligen en sådan. En välskriven handling med nya intriger och känslor som kom att röra omkring ännu mer i den redan ostyriga röran som blivit efter allt som hänt tidigare i serien. Men, vissa saker löser sig på vägen också, vilket bidrar till att läsaren håller kvar vid hoppet. Det är bra. Såklart lämnade slutet mig med en hel del frågor. Hur kommer det att sluta för Törnklo och de andra katterna? Var är Grårand? Vad händer med medicinkatten Malvinge som inte ens tror på Stjärnklanen? Frågorna är många, och de kräver ett svar. Därmed är det också självklart att jag kommer fortsätta läsa även denna svit. Jag måste ju få veta hur det slutar!

Karaktärerna, de olika katterna, har olika spännande personligheter. Även de som bara finns kvar med oss som stjärnklanen. Detta tack vare de otroligt bra och beskrivande gestalningar som finns av varje katt. Det bidrar till att göra historien levande, och gör att man, trots att de är katter, kan känna med dem. De är så nära oss i sitt tänkande, med känslor, mål och handlingar. Det är verkligen vackert att läsa om och få uppleva. Det gör att man skapar sitt egna band med dem.

Kort och gott. En bok jag varmt rekommenderar, till stora som små. Utåt sett kanske det bara verkar vara en serie om katter i skogen... men jag lovar er, att det är så mycket mer. Det är fina budskap invävda i varenda en av dem. Sådant som är viktigt, alltid. Så läs, för sjutton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar