fredag 12 februari 2021

Ganska nära sanningen


Författare: Anna Ahlund
Genre: Skönlitterär roman
Sidor: 215
Förlag: Rabén & Sjögren (tack för boken!)
Utläst: 22 oktober 2019


Handling

Beata och jag balanserade bredvid varandra på fontänkanten. "Okej", sa hon till mig. "Doppa, önska. På tre. Ett, två, tre." Jag stack ner händerna i det iskalla vattnet samtidigt som hon. Jag önskar att ..., tänkte jag, men den intensiva kylan gjorde det svårt att tänka klart. Bredvid mig skrek Beata till. "Helvete, vad kallt!" Det här, tänkte jag. Jag önskar mig mer av det här. 

Nico har bytt namn och stad och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax i Uppsala, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar saker och är den där sortens person som folk dras till. Men att ändra sig är tyvärr inte riktigt så enkelt som hen trott.


Tankar om boken

Vilken skönläsning! Efter ett uppehåll från läsningen var detta precis vad jag behövde. En bok med nytänkande som ger ett nytt perspektiv på livet för de som är mindre inlästa. Ett viktigt ämne lyfts på ett väldigt fint och försiktigt sätt. Jag uppskattade denna boken väldigt mycket. Absolut en bok som är rätt i tiden, på många sätt. I det mörker som vi befinner oss i nu är det skönt med en bok som denna, som lyfter saker som folk uppfattar som problem och gör något fint av det. 

I boken finns många gestaltningar och beskrivningar. Det är beskrivningar av hur miljön är, saker som händer, hur människor ser ut - detta gör det väldigt enkelt för mig att bygga upp en värld runt boken. Det skapar bilder i huvudet, vilket är viktigt i en bok tycker jag. Förutom det fick jag som läsare ta väldigt stor del i Nicos känslor och tankar. Det som Nico kände förmedlades väldigt tydligt, vilket för mig som läsare innebar ännu mer inlevelse i berättelsen. Jag fick känna och vara med om det som Nico fick. Vad hen kände och tyckte var så tydligt, och det var väldigt fint att få följa. Förutom det var handlingen välskriven och bra. Inget som stack ut från mängden så direkt, men jag tycker att författaren fick fram den lilla extra grejen ändå.

En relativt kort bok, men väldigt läsvärd. Många fina känslor fanns med, och den lämnade mig med ett väldigt ljus efter sista sidan. Absolut en bok jag rekommenderar starkt, till alla. Den är läsvärd, och den är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar