tisdag 22 oktober 2019

En katts resedagbok

Författare: Hiro Arikawa
Genre: Skönlitterär roman
Sidor: 292
Orginaltitel: Tabineko Ripoto (たびねこ)
Förlag: Nona förlag
Utläst: 22 oktober 2019

Handling
Ibland måste man färdas långt för att kunna se vad som finns mitt framför ögonen … 

Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. 

Men varför reser de? Och varför är alla så intresserade av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta och han gör allt för att få ett slut på äventyret.

Tankar om boken
För er som inte vet det så går jag för nuvarande på högskolan, och en i min klass tipsade mig om denna boken faktiskt. Jag ska läsa japanska till våren och tänkte att en japansk författare kanske kan ge mig en liten inblick i den japanska kulturen. Så jag lydde hennes råd och lånade denna boken på biblioteket, vilket jag absolut inte ångrar. Detta är en bra och mysig bok som är väldigt fint skriven. Den ruskar om ens känslor och man blir verkligen medtagen i historien. Jag fastnade direkt eftersom den var väldigt annorlunda skriven, om man bortser från Warriors. Här följer vi katten Nana och läser mycket ur hans perspektiv vilket jag tycker väldigt mycket om. Det är liksom inte fantasy, men det är något utöver det vanliga, något utöver bara människan och allt jag redan läst innan.

Dessutom var det ganska praktiskt för mig som ska läsa japanska att läsa denna boken då de tar upp en del japanska ord som jag definitivt kommer ha användning för. Kul att boken inte har blivit helt "försvenskad" eller vad man ska säga. Det bidrar verkligen till känslan i boken att man behåller namn och sånt som det är.

Historien som denna bok berättar och delar med sig av är verkligen vacker. Från början verkar det som en helt vanlig kille som adopterar en katt, men ju mer man får veta om dem desto finare är deras relation och kärlek till varandra. Det är otroligt hur djur kan förändra liv som det gjorde för Satoru i denna boken, och det är så vackert. Kärleken de känner för varandra strålade ut ur boken och jag kände det i varje sida jag läste. Denna bok är verkligen välskriven och så gripande att det verkligen inte finns något att klaga på. Varje litet ord hade en mening och gjorde historien till vad den var. 

När jag skriver detta har jag precis läst ut boken & jag kan säga att tårarna var nära att spruta ut. Den sista delen av boken förstod jag innan det skrevs ut - varför situationen som Nana och Satoru hamnat i var som den var. Det var så hemskt att inse att snart skulle katten få veta och lämnas kvar ensam, utan sin människa. Jag kände det enda in i själen verkligen. Denna boken berörde mig och gav en tankeställare. Man ska verkligen inte ta något för givet - och värna om allt man har, precis som Satoru gjorde. Han brydde sig verkligen och var genuint intresserad av sina relationer, nära och kära. 

Jag rekommenderar denna bok varmt. Ni vet ju redan att mina favoriter oftast är serier, men denna boken är verkligen bra och jag tycker om den så mycket. Den är oerhört värd att läsa och jag skulle ljuga om jag sa något annat än att denna boken är en av mina favoriter - någonsin. Det finns inget mer att säga, denna boken var en fullpott. Absolut helt perfekt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar