torsdag 8 november 2018

Kronprinsessan

Författare: Kiera Cass
Genre: Drama, romantik, fantasy
Serie: The Selection - del 4
Sidor: 325
Förlag: B Wahlströms
Utläst: 24 oktober 2018

Handling
Prinsessan Eadlyn har under sin uppväxt hört ändlösa historier om hur hennes föräldrar möttes och hur de föll handlöst för varandra. Hon har alltid tyckt att det låter väldigt romantiskt, men hon har inget intresse av att upprepa historien. Om det var upp till henne skulle hon helst aldrig gifta sig. Men en prinsessa får inte bestämma sådana saker på egen hand och Eadlyn kan inte fly från sitt öde. Det är dags för henne att delta i Urvalet. Eadlyn är helt inställd på att det för hennes del inte kommer att sluta med romantik, men när tävlingen börjar visar det sig att en av deltagarna faktiskt kan vara den rätta. Och kanske ligger det där lyckliga slutet inte så långt bort som Eadlyn alltid trott.

Tankar om boken
I min förra recension var jag minst sagt lite upprörd över hur jag förstått att serien skulle fortsätta. Men, nu har jag läst på lite och insett att denna boken och den sista faktiskt är fristående. Alltså kan jag inte klaga. Egentligen hade berättelsen om America och Maxon redan tagit slut i tredje boken, men jag fick alltså mer ändå, fast på ett annat sätt. Det var absolut inte samma sak, det ska jag säga, men helt okej. 

I denna boken fick man istället möta Eadlyn, vilket är America och Maxons dotter. Hon är en väldigt bestämd, självständig och icke-öppen person. I början tyckte jag nästan hon var jobbig för jag förstod inte varför hon betedde sig som hon gjorde. Hon är väldigt hård emot alla och har verkligen svårt att släppa in folk, vilket gör att hon är näst intill elak och väldigt dryg hela tiden. Inget jag direkt uppskattar. Men när jag fått lära känna henne lite bättre, i den senare delen av boken, så började jag gilla henne lite. Hon är absolut inte min favoritkaraktär på långa vägar, men jag kunde stå ut med henne i alla fall. 

På grund av min kärlek till America och Maxon och deras kärlekshistoria så kunde jag inte riktigt släppa det vilket gjorde att jag hela tiden hoppades att få höra mer om dem och hur allt varit genom åren. Såklart hände inte det, för denna och nästa bok var inte till för det. Tyvärr måste jag nog ändå säga. Jag hade gärna velat höra om vägen till Eadlyn och deras andra barn, hur livet blev efter bröllopet och allt sådant. Det gick jag miste om. Men, denna bok var såklart bra på sitt eget sätt. När man väl lärt känna Eadlyn och förstod henne lite bättre så njöt jag ändå av boken. Jag tycker det var intressant att sätta en sån stängd och icke-romantisk person som Eadlyn i ett urval och se hur hon tog sig an det. Hon hade ju en inställning till det innan det började, och det var fint att se henne utvecklas och mogna och förstå det fina i det. Det uppskattade jag väldigt mycket. 

Det bästa med denna boken (och även nästa) är nog ändå, som jag precis nämnde, Eadlyns utveckling. För den är ENORM. Hon går från att vara sur, tvär och tråkig till att bli en riktig dam. Hon blommar ut i sin personlighet och blir MER. Innan var hon mer som en robot programmerad att bli drottning, ett tomt men bestämt skal, om ni förstår vad jag menar? Och nu, en drottning med känslor, öppenhet och förståelse. Hon såg äntligen någon mer än sig själv och det var så skönt! Innan var hon så otroligt självisk men ÄNTLIGEN så lyfte hon blicken och såg till alla andra runt omkring henne. 

Det är lite svårt att skriva om denna boken utan att nämna vad som händer i nästa (som jag såklart också läst ut). Så, jag tänker att jag avslutar här. Denna boken är inget måste att läsa om du bara ville höra om America och Maxon, men jag tycker ändå den var läsvärd. Den var inte vad jag önskat, men den var ändå bra. Ge den lite tid bara. Det är lite segt i början och en stör sig mycket på Eadlyn och hennes sätt att vara, men det släpper, tro mig. Det är värt att hålla ut. 

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar