onsdag 17 oktober 2018

Den utvalda

Författare: Kiera Cass
Genre: Drama, romantik, fantasy, dystopi.
Serie: The Selection - del 3
Sidor: 289
Förlag: B Wahlströms
Utläst: 11 oktober 2018

Handling
America hade aldrig kunnat föreställa sig att det gick att finna äkta kärlek i en tävling som Urvalet. Men hennes känslor för Maxon har växt sig starka och konkurrensen är tuff, så med bara några veckor kvar innan allt avgörs måste hon jobba hårdare än aldrig förr för att vinna. Mot tävlingens slut intensifieras också trycket utifrån. Rebellernas attacker blir blodigare och brutalare, och America som egentligen står på rebellernas sida måste dölja sina sympatier. Hennes enda chans att verkligen förändra kungariket i grunden är att vinna tävlingen och tronen, och hoppas på att även Maxon har mod nog att stå upp för vad som är rätt.

Tankar om boken
Med tanke på hur de tidigare två böckerna i serien har varit, det vill säga, i princip perfekta, så önskar jag att jag kunde säga detsamma om denna, men tyvärr. Den är fortfarande riktigt bra och så, men den har absolut förbättringsområden som gör att den inte blir en 5/5. Jag tänkte att vi tar och kollar på det först.

I denna delen vill jag först och främst säga !VARNING FÖR SPOILERS!, för det jag kommer ta upp i denna recensionen innehåller en hel del spoilers som absolut kommer förstöra serien för den som inte har läst den tidigare och planerar att göra det. Så, till dig som tänker läsa denna serien, sluta läs NU. 

Boken börjar riktigt bra, vi är mitt i Eliten, och det märks att det inte är långt kvar tills att prins Maxon ska välja sin maka. Såklart gör America lite olika val och även misstag som gör att hon blir osams med kungen, vilket även gör det väldigt svårt för henne i tävlingen. Utöver svårigheterna i tävlingen så dör även Americas pappa och några andra problem dyker upp. Det tråkiga är bara att, så fort det börjar hända saker, som när Maxon ska berätta vem han ska gifta sig med, så blir både den livsfarlige kungen hans drottning och flera andra i slottet dödade. Det stora problemet med kungen och hans styre, Aspens förälskelse i America, samt hur Maxon funderade på att välja Kriss istället för America försvann under cirka ett kapitel. Jag hade förväntat mig så mycket mer. Jag ville veta kungen och drottningens reaktioner på Maxons val, få känna kärleken som drottningen ville överösa den blivande prinsessan med, och allt sådant, det bara tog författaren ifrån mig. 

Allting tog slut så himla fort. En så bra uppbyggnad av story, stora problem, för att sedan kasta bort det så snabbt och bara gå vidare. Det känns lite som slöseri för mig. Dessutom (ännu mer spoilers för er som inte läst 4e boken), så handlar ju det inte ens om America och Maxon på samma sätt i nästa bok. Jag började läsa och insåg direkt att de hade hoppat mer än 20 år framåt i tiden och att det nu var deras dotters historia man istället skulle få ta del av. Otroligt tråkigt, så därför valde jag att inte läsa vidare. Kommer såklart göra det senare, men absolut inte nu. Jag tycker vi fick för lite tid med America och Maxon. Vi läsare fick aldrig se dem som ett ung regerande par, och fick aldrig se avvecklandet av kastsystemet som de pratat om nu i två böcker. Jag tycker att författaren avslutade det alldeles för tidigt. Hon skulle gett oss mer tid, fler blad och kapitel. Jag ville ha mer av fejden mellan kungen och America, mer av det dramat som byggts upp. Allt med nordborna, sydborna och kungen. Men icke. Mycket tråkigt! 

Men, boken var ju bortsett från slutet väldigt bra egentligen. Det var otroligt spännande, mycket känslor, tankar och väldiga vändningar hela tiden, vilket var förväntat, men absolut sjukt bra. Jag tyckte om boken, det är bara det att när jag börjar på nästa bok och inser hur mycket författaren utelämnat, så känns det faktiskt skit. Jag blev riktigt besviken. Trots detta så tycker jag att om ni läst de andra två böckerna, att ni ska läsa denna med. Det kanske låter på denna recensionen som allt bara var otroligt negativt och dåligt, men den var ju bra, bara att jag har blivit så uppslukad av min förlust nu när "Maxon och America-kapitlet" är slut.. haha! Jag älskade verkligen America och hela hennes sätt att vara, så ni kanske förstår. 

Som sagt, jag rekommenderar absolut denna serien. Den är väldigt välskriven och innehåller bra beskrivningar, story, känslor, tankar och ja, allt som egentligen behövs för en bra bok enligt mig. Och vem vet, du kanske inte tänker på samma sätt som mig och istället tycker det är bra att bli av med de saker som jag anser att jag "förlorat". 

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar