tisdag 12 juni 2018

Vem bryr sig?

Författare: Therése Lindgren
Genre: Självbiografi, fakta
Serie: -
Sidor: 176
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 2 juni 2018

Handling
Efter fjolårets succébok om psykisk ohälsa är Therése Lindgren tillbaka med en uppmaning till oss alla att börja bry oss - om oss själva, hur vi lever, vad vi äter, och inte minst: om djuren. 

Djurrätt är en hjärtefråga för veganen Therése och hon skildrar här hur det gick till när hon blev medveten om djurens situation och stegvis blev vegetarian och vegan. Det är en personlig berättelse om ett uppvaknande och även en introduktion till ett djurvänligare liv. 

Okej, alla människor kanske inte vill bli veganer, men var och en kan hitta sin grej att engagera sig i. Det handlar om hur man vill leva sitt liv, vad som är viktigt för en själv. Klyschan stämmer ju: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För allt hänger ihop, det gäller att ta ansvar och orka bry sig.

Tankar om boken
När man läser en bok och känner att "allt detta har jag hört förut, troligen i hennes förra bok", då känns det inte särskilt kul. Det var precis vad som hände mig när jag läste denna. Många av historierna hon berättade var typ sådant hon redan berättat innan, vilket gjorde att jag ett flertal gånger gick in på min egen blogg för att verkligen kolla så att jag inte hade läst den innan. Som tur nog var det inte mitt minne det var fel på utan denna boken hade en hel del upprepningar, vilket var väldigt tråkigt. 

Till skillnad från hennes första bok var denna VÄLDIGT informativ, typ så att det blev för mycket. Vissa delar var intressant, men ibland så svävade hon iväg så långt inom det att jag tröttnade. Det kändes typ som att hon inte längre hade så mycket att berätta om sig själv, som att historierna tog slut och nu så bara mjölkades de som hon redan hade berättat ur det sista. Detta gjorde att denna boken kändes, bortsätt från faktan, precis som den förra boken, och som hennes youtube-kanal. Det fanns inget nytt och färskt. I den förra boken tycker jag att det var mer välbalanserat, vilket bidrog till att den boken var lättare att läsa och man tappade inte fokus under faktadelarna. 

Faktan som hon lägger fram i boken är bra och hon berättar så att man förstår och så att man blir intresserad till viss del. Men, ibland blir det som sagt för mycket och då hade jag uppskattat om det fanns lite mer avbrytare, pauser, för att inte göra dem delarna så otroligt sega. 

Denna boken var kort sagt inte som jag förväntat mig. Therése är bra på att informera tycker jag, och hon lägger fram faktan på ett bra sätt. Men, som sagt, lite mer balans i boken hade jag förväntat mig, en större personlig prägel på den. Det hade gjort att den kändes mer som hennes bok, för ibland blir hon typ bortglömd, vilket är jättesynd. Det är ju hennes bok och det vill man ju ska synas och kännas, det gjorde det inte så mycket. Dock anser jag att de som är intresserade av veganism, eller som bara är intresserad av djurhållning och kanske köttindustrin ska läsa denna boken. För den har bra och viktig info, jag lärde mig något nytt. 

Betyg: 2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar