tisdag 5 juni 2018

En skopa kärlek

Författare: Sophie Kinsella
Genre: Drama
Serie: -
Sidor: 367
Förlag: Printz Publishing
Utläst: 31 maj 2018

Handling
Samanta Sweeting är nykläckt jurist på en stor advokatfirma i London. Hon arbetar dygnet runt, har inget socialt liv och satsar allt på bli firmans yngsta delägare någonsin. Men när hon en dag begår ett misstag som hotar hela hennes karriär ställs allt på sin spets. I stället för att stanna och försöka fixa till det flyr hon kontoret och hoppar på närmaste tåg utan att se vart det går. 

Hon kliver av vid en okänd station, går på måfå fram till ett hus och ringer på dörren. Familjen som öppnar tror att hon söker jobb som hembiträde och utan att veta hur det gick till har Samantha ett nytt jobb. Problemet är att hon trots en Cambridgeexamen och ett IQ på 158 inte har en aning om hur man sätter på en ugn. 

Samantha gör allt för att hålla sin bakgrund hemlig, samtidigt som hon kommer familjen allt närmare in på livet. När hon även lär känna den trevliga trädgårdsmästaren kompliceras allt ytterligare.

Tankar om boken
Sophie Kinsella är verkligen perfekta sommarböckerna. Jag älskar alla jag läst hittills, och har redan nu börjat på en till. Så, förvarning, men det kommer nog lite sådana recensioner nu. Men, hoppas ni tycker om det lika mycket som jag gör. 

Denna boken var mer än jag förväntade mig. Så himla mysig, fylld av känslor och intressant. Karaktärerna i denna boken var verkligen bra beskrivna, allihopa. Inte bara huvudpersonen, utan de flesta tycker jag att jag numera känner ganska väl och vet hur de fungerar. Allihop kändes verkligen levande, så äkta och komplexa. Något jag verkligen uppskattar. Då känns dem mer som vänner, eller som någon man skulle kunna möta i verkligheten istället för främmande platta karaktärer i en annan värld.

Jag gillar böcker där man får följa människor som sitter på kontor typ, och som är sådär framgångsrika. Det är intressant och något som motiverar mig. Men det som jag tycker är mest spännande är när de genomgår ett miljöbyte som Samanta gjorde i denna boken. Från snofsigt och proffsigt kontor med mycket pengar och "lätta" dagar till landet och en tjänst som hembiträde. Så himla komiskt och roligt att få ta del av hennes tankar och den tid hon spenderade där. Från att inte ens veta hur man sätter på ugnen till att kunna laga egna rätter och baka. Jag är så imponerad och det var verkligen en resa hon tvingades ut på. Dock är man ju glad att historien tog av i den riktningen. ;) 

Men tillbaka till karaktärerna, som Samanta, huvudkaraktären. Vilken människa. Alltså från att vara dendär toppadvokaten, med ingen fritid eller vila, och ständigt leva i den zombie-världen, till att leva på landet, med ingen som helst kontroll över sitt liv (vilket hon hade innan, verkligen, hon var ett tvättäkta kontrollfreak) och till att faktiskt kunna ta vara på livet, ha lediga dagar, och bli mer levande. Hon fick verkligen ett annat perspektiv på livet och på människor i sin närhet. Meningen med livet, hur livet ska vara och vad som är viktigt. Jag tycker hon utvecklades enormt som person, men det skulle aldrig skett om det inte vore för alla side-kicks som envisades med att hjälpa henne. Utan dem kunde allt verkligen gått åt skogen. Alla i historien behövs och samspelar, hjälper varandra framåt, vilket är otroligt bra gjort av författaren. Det är liksom inte bara två personer utan typ minst 10 som fungerar på detta sättet tillsammans. Det tycker jag är fantastiskt. 

Handlingen är väl inget speciellt i säg. Men, jag älskar den ändå. Den är så rolig, mysig, underhållande och charmig. Man skrattar och gråter och är sur med Samanta, och man oroar sig för henne och blir sur på henne för att hon ibland är lite för envis och tvär. Men i slutändan så älskar man henne. 

Det var en riktig berg-o-dalbana, men, en bra sådan. Uppskattades enormt. Så himla läsvärd bok som lämnar kvar en skön och härlig känsla. 

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar