fredag 18 maj 2018

Hasselskogen

Författare: Melissa Albert
Genre: Fantasy, sagor
Serie: The Hazel Wood - del 1.
Sidor: 311
Förlag: Modernista (tack för boken!)
Utläst: 16 maj 2018

Handling
Sjuttonåriga Alice och hennes mamma har alltid flackat runt, ständigt förföljda av otur och diverse problem. Men när Alice mormor, en tillbakadragen författare, dör ensam i sitt stora hus Hasselskogen blir tillvaron bara ännu värre för Alice - för nu blir hennes mamma plötsligt bortrövad av en figur från Bortom, den grymma och övernaturliga värld där mormoderns otäcka sagor utspelar sig. Alice enda ledtråd är ett meddelande på en lapp som mormorn efterlämnat, en lapp med orden: "Håll dig borta från Hasselskogen". 

Alice, som alltid försökt undvika sin mormors hysteriska fans, har plötsligt inget annat val än att slå sig ihop med sin klasskompis Ellery Finch, en kille som älskar »Bortom«-sagorna och gärna vill hjälpa till. 

För att få tillbaka sin mamma måste Alice först ta sig till Hasselskogen och sedan hela vägen in i mormorns mörka sagor - och där kommer hon kanske att få förklaringen till varför hennes eget liv blivit så besvärligt.

Tankar om boken
Första gången jag såg denna boken var på bokrean, jag övervägde att köpa den men gjorde inte det. Någon vecka senare fick jag den hem på posten som en liten överraskning från Modernista (sjukt snällt, tack!). 

Jag hade läst ganska mycket positivt om denna boken men visste inte riktigt vad den handlade om, förutom något med sagor. Men på grund av hur mycket bra feedback jag sett att boken fått så hade jag ändå hyfsat höga förväntningar. Den nådde tyvärr inte upp till någon av dem... och jag ska berätta varför. 

Denna boken var helt enkelt inte my cup of tea så att säga. Jag tycker att den var väldigt seg, och det tog liksom långt tid, varje sak som hände, så allt blev så utdraget att man tröttnade. Det kändes verkligen, för mig, som att hela boken hade blivit utragen till sin bristningsgräns. Alltså, typ som för att den skulle bli så lång som möjligt. Jag tycker lätt att den hade klarat sig på typ 200 sidor istället för 300. Vissa saker känns onödiga och bara som att de finns men inte har någon egentlig funktion, vilket var väldigt synd. Tror nämligen att jag hade gillat den bättre som den inte var så långdragen. 

Bokens karaktärer är väl OK. Det är egentligen bara Alice, huvudpersonen, som jag känner att jag verkligen vet vem hon är. Hon känns som en fulländad karaktär, medan de andra känns ganska platta. Visst man vet vad dem heter och de har sina basic drag, men jag tycker det är något som fattas. Detta tycker jag bidrar till att förstöra storyn lite. Om man hade haft starkare band till t.ex. Ella tror jag det hade känts mer jobbigt när hon försvann istället för att man bara "jaha, då var hon borta". Man fick liksom inga band till någon av karaktärerna, möjligtvis Finch, dock får ni veta mer om det om ni läser boken, för tänker inte spoila. 

Själva handlingen i säg, eller idén med den, tycker jag är okej. Kanske lite enkel, men ändå okej. Dock var den väldigt förutsägbar och man visste ju i princip hur det skulle sluta, vilket jag inte är så förtjust i. Jag vill att det ska vara spännande in i det sista. Och någon sådan känsla hittade jag inte riktigt i denna boken. 

Jag vet dock att det finns andra som verkligen älskar denna boken. Så det beror, precis som alltid, på vem det är som läser den. Bara för att jag tycker såhär så behöver det absolut inte betyda att du kommer göra det. Jag är i alla fall glad att jag läste den, och jag tycker ni ska läsa den med. Alla har olika smak och jag hoppas ni tycker om den mer än mig! 

Betyg: 1/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar