fredag 23 mars 2018

Femtio nyanser av honom

Författare: E.L James
Genre: Romantik, drama
Serie: Fifty Shades of Grey - del 1
Sidor: 440
Förlag: Norstedts

Utläst: 16 mars 2018

Handling
När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike företagaren Christian Grey blir hon både attraherad och skrämd av honom. Övertygad om att deras möte gick dåligt gör hon allt för att glömma honom, ända tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne. 

Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser att hon fallit för honom. Och när han varnar henne för att komma honom för nära blir hon bara mer intresserad. 

Men Grey plågas av sina inre demoner och styrs av sitt kontrollbehov. Genom deras passionerade kärleksäventyr lär sig Ana mer om sina egna begär, samtidigt som hon lär känna de mörka hemligheter som Grey håller dolda för världen.

Tankar om boken
Jag har under en väldigt lång tid hållit mig ifrån att läsa denna boken. När jag såg filmen så kände jag att det räckte liksom. Men nu.. nu kan jag helt enkelt inte få nog. Det speciella i denna boken som verkligen fångar mig, det är inte de sexuella delarna, det är hur Anastasia mot all förmodan hjälper Christian upp ur det mörker som han levt under hela sitt liv. 

Från början möter man en gåtfull man, med ett mycket mörkt inre som njuter av att se andra lida, som är maktgalen och ja, någon som kanske skulle kunna betraktas som lite galen. Han känns helt fast i sig och det mörker han hamnat i. Men sedan möter han Ana, och hon får honom på andra tankar, som att han börjar se allt mer ljus i livet för varje dag som går. Det märks att han verkligen börjar blomma ut och bli något mer än den stängda och skygga man han blivit. Hon får honom att känna lust, glädje, lycka och till och med kärlek. Hon får honom att älska. Att våga sätta någon annan framför honom själv. Våga släppa på kontrollen, som han har så himla svårt med. Och det imponerar på mig, det gör mig så sjukt fascinerad hur människor påverkar varandra. Det visas verkligen upp i denna boken, och det är så sjukt bra gjort. Det var det som fick mig att vilja fortsätta läsa, för att se hur det gick för Christian, men även för Ana. 

När vi möter Ana första gången så är hon Christians raka motsats. Hon är ganska svag i sig själv, nervös och någon som hellre sitter och gömmer sig och läser i ett bibliotek än att träffa människor. Även hon utvecklas och vågar stå på sig. Stå upp för sig själv. Visst, hon kanske inte höjer sig självförtroende-mässigt så där värst jättemycket, hon tar fortfarande inte åt sig av Christians alla komplimanger och så. Men ändå. Det är inte lätt att vara i den sitsen hon var, med världens kontrollfreak, Christian Grey, och sen stå upp för sig själv. Men det gör hon. Och det beundrar jag. Jag beundrar Ana för hur hon växer i sig själv och ser sitt egenvärde. Jag beundrar henne för hur stark och modig hon är, trots omständigheterna. 

Boken är oerhört bra skriven tycker jag. Den är detaljrik som sjutton rent ut sagt. Och man får lära känna karaktärerna på ett helt annat sätt än i filmen, och det är nog därför jag fastnar så hårt för allt. Det är otroligt spännande, roligt, sexigt och jobbigt, men framförallt fint, att läsa denna boken. Man känner så mycket, känner sig så levande och det uppskattar jag. Denna boken, som så många andra, tar verkligen med en på en resa, även om det är utan fantasy och allt annat som jag egentligen brukar vilja ha. Det är en sådan resa att lära känna Mr.Grey och alla hans nyanser. Det är en sjuk berg-o-dalbana, men jag älskar den! 

Allt är så fantastiskt bra genomtänkt och välskrivet. Det känns verkligt, precis som det är menat att vara. Det är svårt att hitta fel på denna bok. Den är lagom lång, det finns inga onödiga sidor i boken, bra karaktärer med intressanta drag, bra platsbeskrivningar. Och såklart, het, livlig och lustfylld kärlek. Vad mer kan man begära?

Om du inte redan har läst denna boken rekommenderar jag den starkt. Den är viktig, informativ och bara väldigt underhållande på många vis. Starkt beroende framkallande till och med. Trodde aldrig jag skulle säga det men WOW vilken bok. Den tog mig med storm. Och jag har redan börjat läsa nästa...

Betyg: 5/5

2 kommentarer:

 1. Jag har sett första filmen och har alltid fått för mig att böckerna är rätt dåligt skrivna. Har sett på nätet när folk har slagit upp en random sida och läst högt eller skrivit ut det och det har verkligen sett dåligt ut (T.ex "He put his thumb in her mouth, and then another one. And another one. And another one" osv. Liksom, hur många tummar kan man ha?) men vet inte om det stämmer. Det verkar ju inte vara nåt du har reagerat på?
  Blir intresserad av att läsa böckerna nu när jag läste din recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte, det var inget jag reagerade på eller märkte av. Det kanske är så, men jag vet inte, jag tyckte att själva handlingen och känslan i boken gör så att man bara flyter med och vill bara läsa mer, mer och mer, istället för att reflektera över hur varenda sak är skriven. Hoppas du tycker om den lika mycket som mig! :)

   Radera