onsdag 21 februari 2018

Ibland mår jag inte så bra

Författare: Therése Lindgren
Genre: Biografi
Sidor: 139
Förlag: Forum
Utläst: 20 februari 2018

Handling
Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga Youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt? 

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne från många vinklar. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Therése varvar sina egna berättelser och erfarenheter med fakta. Hon delar även med sig av tips som hur du andas dig ur en panikattack, hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller något så grundläggande som hur du tar dig upp ur sängen på morgonen. Ibland är det såklart viktigt att man söker professionell hjälp och andra gånger kan man faktiskt må bättre av att acceptera läget.

Omdöme
Det känns på något sätt svårare att ge ett omdöme till en bok som handlar om någons liv, och som också ger fakta om en sjukdom, men jag ska göra mitt bästa. 

Vilken bok, och vilken otrolig känsla som Therése förmedlar. Bokens uppbyggnad är väldigt unik, i alla fall för mig, och jag tycker den är riktigt bra. I denna boken varvar Therése berättelser från sitt eget liv med olika fakta om psykisk ohälsa och annat som hör till det. Detta tycker jag ger en känsla av att allt som hon berättar faktiskt blir mycket mer förståeligt, speciellt för en person som kanske inte lider av det som hon gått igenom. Samtidigt som hon berättar om saker som hänt i hennes liv, hennes små hemligheter och annat som hänt henne, val hon gjort och allt så kommer även fakta som stödjer hennes berättelser och antaganden. Och jag tycker detta är så otroligt bra upplagt. 

Detta är ingen bok där man bygger upp en handling, en början och ett slut och sedan ett problem som ska lösas någon gång under handlingens gång. Detta är en bok som handlar om livet och alla olika saker som man kan råka stöta på, drabbas av eller annat, utan att man kan kontrollera det. Hur det känns att falla och att hamna på botten, och sedan kämpa sig upp igen. Och det känns så himla äkta, nära inpå Therése liksom. Man känner och är med henne, upplever allt hon gjort. 

När jag läser denna boken känner jag så himla mycket känslor. Therése har varit med om så himla mycket saker, hemskheter som våldtäkt och ett enormt självhat bland annat. Man önskar man kunde varit där, hållit henne i handen och berättat att allt kommer lösa sig. Jag är imponerad av hennes personutveckling och hennes kämpaglöd. Hur hon trots så många motgångar idag står här, starkare än någonsin. Jag är så IMPONERAD av allt hon byggt upp och att hon klarat av, för att för mig låter det omöjligt. Jag vet inte om jag skulle klara det. Hur klarar man det? Hur tar man sig upp ur ett sådant mörker? 

Hennes historia är som sagt inget man kan ändra på, den är som den är, och kommer aldrig gå att förändra. Det jag har att säga om den är att den är otroligt bra berättad, och väldigt informativ för de som inte vet så mycket om psykisk ohälsa. Jag tror att den har hjälpt många och att den kommer fortsätta göra det. Och det är så himla fint hur hon vänder allt det mörka och jobbiga till något bra och till något som faktiskt kan hjälpa en annan människa. 

Betyg: 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar