tisdag 21 november 2017

Saker ingen ser

Författare: Anna Ahlund
Genre: Tonår, drama
Sidor: 412
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 20 november 2017

Handling
- Jag kysser alltid främlingar på nyår, säger hon och rättar till sin mössa. 
- Jag med, säger han, fast det inte är sant. Hon harklar sig. 
- Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli? 

Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv.

Tankar om boken
Förlåt mitt ordval men JÄVLAR vilken bra bok!

Förra året läste jag boken Du, bara som är skriven av samma författare, vilken jag tyckte om väldigt mycket. Så, jag tänkte "varför inte?". Och jag ångrar inte en enda sekund av tiden jag lade ned på att läsa denna bok. För den var fantastisk!

Handlingen är jättebra uppbyggd, och det tillsammans med mycket tankar och känslor från de olika huvudpersonerna gör den trovärdig och realistisk. Den är liksom lätt att relatera till. Det finns personer som de i boken. Ett helt vanligt kompisgäng, precis som ditt och mitt. Det är detta som gör det så bra. De är så vanliga, de visar upp vanliga problem, ångest, känslor och allt sådant som vem som helst kan uppleva varje dag. Det är så imponerade hur författaren verkligen har fångat dessa personligheter. För karaktärerna, de är som verkliga personer. De lever.

Jag gillar hur huvudkaraktärerna skiljer sig ifrån varandra när det gäller intressen, hemmaförhållanden och inte minst kön. Författaren visar på mångfald och det gör mig glad. Fride är en av personerna i boken, Frides pronomen är hen. Jag tycker om hen jättemycket. Hen har en grym personlighet och utgör en stor del av kompisgänget. Jag är glad att hen fick vara med och att författaren visar att hon inte blundar för hur det ser ut i dagens samhälle, utan att hon visar på öppenhet när det gäller ALLA. Detta involverar alla och gör det lättare för fler att faktiskt relatera till denna bok. Det är kul. 

Innan Saker ingen ser har jag inte läst någon som denna bok. Handligen, karaktärerna och i princip allt i den är unikt. Jag tycker om den. Jag tycker om författaren. Jag tycker hon är jättebra på att skriva och på att fånga läsaren. För när jag väl började läsa kunde jag inte sluta. Jättegripande bok som jag verkligen rekommenderar till alla. Genomtänkt och bra skriven. Inte ett enda blad i den är onödigt och finns bara för att fylla ut. Allt är bra. Jättebra.

Tycker verkligen alla där ute ska läsa denna boken. Den är jättebra. Nytänkande. Gripande. Den är wow! Jag blev riktigt imponerad och ser fram emot när Anna ska skriva en till bok.

Har ni läst boken? Eller en annan bok av samma författare? Vad tyckte ni om den? Kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar