tisdag 28 november 2017

Monster

Författare: Joakim Lundell 
Genre: Självbiografi
Sidor: 222
Förlag: Forum
Utläst: 23 november 2017

Handling
Hans Youtubekanaler har sammanlagt över en miljon prenumeranter. På Instagram följs han av mer än 800 000 personer. Hans musik slår lyssningsrekord på Spotify. Joakim Lundell, tidigare känd som Jockiboi, är idag tveklöst en av Sveriges största influencers. Men vägen dit är full av smärtsamma minnen.

Under sin uppväxt placeras Joakim i fosterhem och ungdomshem och bollas mellan olika myndigheter. Han lever en tid som hemlös och hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Ensamheten driver honom till flera självmordsförsök. Vändningen kommer när han träffar sin fru Jonna. Med henne finner Joakim den trygghet och självkänsla han tidigare saknat. 

Monster är en drabbande och hoppfull berättelse om en man som slår sig fri från en till synes nattsvart tillvaro, och blir en röst och en vän för hundratusentals människor.

Tankar om boken
Vilken berättelse. Vilken överlevare han är. Att komma från ett sådant mörker och bygga upp allt han har, det har inte varit en dans på rosor, snarare långt ifrån. 

Det är svårare att bedöma denna bok då det är en självbiografi, i denna kan man inte ändra saker, för det som hänt har hänt. Livet och historien är vad det är, man kan inte gå tillbaka och ändra. Men det jag kan säga är att jag tycker det var en oerhört intressant bok om man kan säga så. Jag har följt Joakim så länge jag kan minnas, sedan tiden med hans blogg och senare "Jockiboi och hans vänners show" och det var så himla bra och intressant att få lära känna honom mer på djupet, bakom allt med bloggen och Youtube. Det är verkligen en otrolig resa han har gjort, och jag är så himla imponerad av honom. Vilket driv och vilken kämparglöd denna människan har, det är helt otroligt. Jag tror det är få som skulle gå igenom det han har gjort och överleva. Men han gjorde det. 

Själva boken är bra uppbyggd och det är lätt att hänga med genom hans uppväxt och senare i livet. Jag tycker boken är skriven på ett sådant sätt att man verkligen känner de känslor som han kände, samt att man genom detta kan bygga upp en större förståelse för honom. Man får uppleva hans liv en gång till, genom hans ögon. Och jag tycker det är otroligt bra gjort. Egentligen är det ju inte han som skrivit boken, utan två andra författare som skrivit när han har berättat historien för dem. Men jag tycker inte att det gör någonting. Det är inget som märks av utan allt är jättebra ändå. Det känns som det skulle ha kunna varit han som skrev den, för den är så pass personlig och nära. 

Det är verkligen en djup bok med ett väldigt viktigt budskap. Budskapet tycker jag handlar om att aldrig ge upp, hur svårt det än är och hur många motgångar det än kommer. Han har visat svenska folket att det går att hitta ljus även i de djupaste mörker, och det är viktigt. Det är så himla viktigt. Och hur ensam du än känner dig, så har du alltid dig själv, och det är det viktigaste du har. Ge aldrig upp om dig själv. 

Jag hoppas att svenska folket en gång för alla släpper taget om "Jockiboi" och accepterar faktumet att den personen finns inte längre, utan nu är det Joakim Lundell. Jockiboi var den tiden och det var då. Den personen mådde inte bra och hade det jättesvårt, och då tror jag vem som helst hade kunnat bli samma person som Jockiboi var. Joakim idag är en helt annan person och det märks. Han gör det han är bra på och som han tycker är kul. Varför måste så många leva i det förflutna och döma honom för saker som han gjort för flera år sedan? Ingen är perfekt, kom ihåg det. Inte du, inte jag, inte någon. 

Tack till Joakim som delade med sig av sitt liv. Jag förstår dig och framförallt respekterar dig djupt. Vilken resa du har gjort. Det är inget annat än otroligt, och jag är så glad att du lyckades tillslut. Jag tror och hoppas att du med denna bok kan hjälpa andra som har problematik på olika sätt i livet. Slutligen så önskar jag dig stort lycka till med allt. 

Betyg: 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar