lördag 27 september 2014

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Författare: Ransom Riggs
Genre: Fantasy
Sidor: 380
Serie: #1 i serien om Miss Peregrines besynnerliga barn 
Tryckningsår: 2012 
Förlag: Rabén&Sjögren
Ålder: tonår
Övrigt:

Handling: En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.
Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med konstiga och skrämmande fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt.

Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.
Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

Omdöme: Från början tyckte jag inte om denna boken alls faktiskt. Jag tyckte den var ganska seg och det hände verkligen ingenting just då. Det var så att jag tvingade mig själv att fortsätta läsa.
Men det visade sig vara värt besväret, helt klart! I mitten av boken tog handlingen fart och det blev riktigt spännande. Och den spänningen höll sig kvar ända tills slutet.
Jag tycker om bilderna som är med i böckerna, att det är riktiga bilder, som man hittat, som man nu har skrivit en historia med. Det gör det hela lite kusligt, eftersom bilderna är lite lustiga och kusliga en del av dem. 

Jag gillar även idén med boken och hur det slutade. För det är en såndär underbar cliffhanger och man vill direkt läsa nästa bok - Spökstaden. 

Så, kortfattat, boken var bra, men början av boken drog ner mitt omdöme. Därför är den ingen favorit eller någon bok jag med glädje skulle läsa om. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar