söndag 28 april 2013

Pojken som kallades Det.

Författare: Dave Pelzer
Genre: Verkligehetsberättelse
Sidor: 129
Serie: 1/3 
Tryckningsår: 2002
Förlag: Månpocket
Ålder: Tonår och uppåt. 

Handling: Tänk dig att din mamma skulle slå dig, att hon skulle kalla dig för Det. Att hon inte skulle bry sig alls om dig. Att varje dag var en mardröm, då din mamma misshandlade dig.

Detta är berättelsen om Dave Pelzer's uppväxt med en mamma som var alkoholmissbrukare och inte psykiskt frisk. En historia om hur det kan vara för ett barn att växa upp i en sådan hemsk miljö, där ingen älskade honom som han förtjänade, där ingen hade någon respekt eller brydde sig om honom alls. Hur det är att varje dag kämpa för att överleva, för någon som är så liten.

Omdöme: Ursäkta för så kort handling, men det är det boken handlar om. Men, denna boken är en bok som är så hemsk och otäck, ändå är det en av mina favoritböcker. Som det står ovan, så är det en verklig berättelse, så detta har hänt. Och det är nog det som får en att förstå hur hemskt detta verkligen var. För att en liten pojke, sen 4 årsåldern ska bli misshandlad av sin mamma och sen hela uppväxten, det är så fruktansvärt. 
Hur man får lära känna Dave, genom alla hans tankar som han har delat med sig under hela boken. Han tankar, de tankar som ingen barn ska behöva ha, att man ska önska att man var död, det är så hemskt att det inte finns ord för det. 
Men att Dave har återskapat hela hans uppväxt i tre böcker, det är otroligt starkt och modigt, eftersom det var så hemskt, men att han ändå klarade att återberätta det i dessa böcker. 
Så, denna boken rekommenderar jag till de som är starka, klarar av att få läsa om ett barn som blir misshandlat. Om du inte kan det är det ingen bok för dig på grund av dess handling. 
Och ja, jag ska läsa fortsättningen!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar