fredag 22 februari 2013

Pojken i randig pyjamas


Författare: John Boyne
Genre: Historia, drama
Sidor: 173
Serie: Ingår ej i en serie
Tryckningsår: 2010
Förlag: Forma Books
Ålder: Tonår

Handling:
"Han öppnade dörren men pappa kallade honom tillbaka igen, reste sig upp och höjde ena ögonbrynet som om det var något han hade glömt. Bruno kom ihåg det i samma ögonblick som pappa gjorde hälsningen och han sa frasen och härmade pappas rörelser exakt.
Bruno ställde sig med fötterna tätt ihop och sträkte ut högerarmen i luften innan han slog ihop klackarna och sa med så djup och tydlig stämma han kunde - så lik pappas han kunde få den - de ord pappa sa varje gång han skildes från en soldat. 
'' Heil Hitler'', sa han, vilket, antog Bruno, var ett annat sätt att säga: Ja, adjö så länge, då, och ha det så trevligt i eftermiddag."

Huset i Berlin är helt perfekt, med fem våningar och ett trappräcke som man kunde åka kana ner för. Inget att oroa sig för. 
Men en dag tvingas den nioårige Bruno att lämna sitt hem för att följa med sin familj till ett nytt ställe för att hans pappa har fått ett nytt jobb. Det nya huset är inte alls som deras förra hus.
Allt är smutsigt och Bruno trivs inte alls. 
Men en dag så tittar Bruno ut genom sitt fönster och ser bortom ett stängsel där det går många människor, alla har de blå radiga pyjamasar. Flera soldater går och skriker på dem och de små människorna hukar ihop på marken. 
''Vad gör de där?'' tänker Bruno som inte har en aning om vad som händer på andra sidan stängslet. 

Omdöme: Detta var en jättesorglig och hemsk bok. Jag fällde väl en tår då och då för att det var så hemskt allt ihop. Man kan inte förstå att det verkligen har hänt. Denna berättelsen var i för säg inte sann. Men det blir som om det har hänt. Bruno som verkligen fångade mitt intresse från början han förstod ingenting av vad som hände där bortom stängslet. Förintelsen där så obeskrivligt många människor dog. Det är inget vi ska glömma, det ska vi påminnas om. För det kriget, där man bara dödade människor för inget. Det får inte hända igen. 
Jag tycker att detta är något man kan ta upp och prata om, för det är så något som hänt på riktigt. Något som förändrat historia. Något som alla vet om, men försöker förtränga. 
Boken är nog för läsare som klarar av lite mer, eftersom detta är en bok som sätter spår i hjärtat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar